Acces la baze de date Web of Science și Scopus
Toate NoutățileDragi cercetători și cadre didactice! Va informăm că din luna februarie 2025 Ministerul Educației și Cercetării al RM a asigurat accesul instituției noastre la două dintre cele mai prestigioase baze de date științifice din lume: Web of Science (WoS) și Scopus. Aceste resurse reprezintă un pas important pentru sprijinirea cercetării academice și a excelenței științifice, oferindu-vă oportunitatea de a explora și analiza cele mai recente descoperiri și tendințe în diverse domenii. Accesul la aceste baze de date este disponibil exclusiv în cadrul INCE sau ASEM.
Web of Science și Scopus sunt baze de date bibliometrice, care sunt utilizate pentru indexarea și abstractizarea articolelor științifice, oferind metadate detaliate (titlu, autori, abstract, cuvinte cheie, citări) și instrumente pentru analiza impactului cercetării.
WoS este o bază de date a Clarivate Analytics și oferă acces la articole din reviste indexate în colecțiile sale (ex. Science Citation Index, Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index). Această bază de date este utilizată pentru: calcularea factorului de impact, analiza citărilor și tendințelor în cercetare. WoS are standarde mai stricte pentru indexare și este adesea preferată pentru analiza cercetărilor de impact înalt.
Scopus este o bază de date a Elsevier care indexează reviste, cărți și conferințe din toate domeniile științifice. Această bază de date este utilizată pentru: analiza citărilor, H-index, vizualizarea rețelelor de colaborare. Scopus acoperă mai multe reviste dintr-o gamă mai largă de discipline, inclusiv conferințe și cărți.
Ambele baze de date oferă linkuri către articolele originale, dar accesul la texte integrale depinde de abonamentele editoriale ale instituțiilor (de exemplu, Elsevier, Springer, Wiley, EBSCO). Articolele Open Access sunt disponibile integral.
Accesul la Web of Science și Scopus vă permite cercetătorilor să identifice reviste de înaltă calitate pentru publicarea articolelor; să analizeze impactul lucrărilor personale și să monitorizeze tendințele în domeniul de cercetare; să conecteze cu rețele globale de cercetători și să colaboreze pe proiecte de anvergură.
Pentru a vă sprijini în utilizarea eficientă a acestor resurse, Biblioteca Republicană Tehnco-Științifică în comun cu Biblioteca Științifică ASEM va organiza sesiuni de instruire în grup și asistență cercetătorilor în conectarea profilurilor personale (ID ORCID, ResearchGate, ID-GoogleScholar, MyEbsco) la aceste instrumente. Acestea vor include demonstrații practice a facilităților oferite de WoS și Scopus. Vă încurajăm să profitați de această oportunitate unică și să explorați resursele științifice disponibile!
Link-uri de acces: WoS – https://www.webofscience.com
Scopus – https://www.scopus.com
Pentru detalii va adresați BRTȘ, et. II, bir. 217.
Persoana de contact Gorceag Silvia, șef Secție Asistență Informațională și Bibliografică.
[email protected]
Tel. 022-50-11-30