Săptămâna Internațională a Educației la BRTȘ

În perioada 22-27 ianuarie 2024 la Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică(BRTȘ) a INCE, ASEM, s-a desfășurat Săptămâna Internațională a Educației cu genericul ,,Rolul educației pentru pace și dezvoltare sustenabilă prin incluziune, echitate și oportunități de învățare pe tot parcursul vieții”. Activitățile inițiate au avut loc în contextul celebrării Zilei Internaționale a Educației – „Educația pentru o pace durabilă”, din data de 24 ianuarie 2024. Educația pentru pace trebuie să fie transformatoare și să ajute la împuternicirea oamenilor cu cunoștințe, valori, atitudini, abilități și comportamente necesare pentru a deveni agenți ai păcii. 

Elevii Liceului Teoretic „Orizont”, filiala Buiucani, călăuziți de Dna Lucia Jardan, profesoară de l. engleză și Dna Valentina Ciobanu, bibliotecară au deschis larg uşile Bibliotecii Republicane Tehnico-Științifice, pentru a se familiariza cu manifestările organizate. 

Dna Evelina Jitari, șef secție BRTȘ, a venit cu un cuvânt de salut, informând elevii despre diversitatea colecției deținute de bibliotecă și importanța educației în dezvoltarea personală, socială și economică. 

În contextul dat, a demarat flashmobul interactiv și captivant ,,Educația este…” la care tinerii pasionați și interesați de lectură au reliefat importanța educației pin citatele despre educație de scriitori, filosofi și educatori celebri. Dna Lucia Jardan i-a provocat spre o discuție mai profundă despre necesitatea și valoarea educației pentru dezvoltarea încrederii în sine. Elevii au avut parte și de o prezentare ,,10 invenții uimitoare realizate de copii”, fiind surprinși de informația data. 

A fost inaugurată expoziția ,,Educația – catalizator  global în dezvoltarea societății” unde au fost expuse documente (cărți, aticole din reviste, standarde) din colecțiile BRTȘ. 

Ora informativă ,,Colecţiile speciale – suport informaţional şi documentar în procesul de instruire” a fost  prezentată de Elena Lupu și Galina Alexandrova, specialiști ai Secției Colecții Speciale BRTȘ. În cadrul acestei activității elevii au făcut cunoștință cu varietatea de documente speciale, precum: brevetele de invenții, standarde, prescripții tehnice, cataloage industriale și formatul acestora (suport de hârtie, micropurtători). 

Evenimentele a fost completate cu o excursie în spațiile BRTȘ, elevii fiind ghidați de către specialiștii bibliotecii, care le-au prezentat bogata colecție de documente. În final toți elevii au rămas impresionați, satisfăcuți și plini de emoții pozitive în urma informațiilor nou acumulate cu speranța de a reveni cât mai curând  la alte activități interesante și utile.

Aducem mulțumiri Dnei Valentina Ciobanu, bibliotecar, Dnei Lucia Jardan, profesoară de l. Engleză pentru colaborare și cooperare, în vederea organizării activităților.