Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare (10.11.2024) este marcată în conformitate cu decizia Conferinței Generale a UNESCO din 2 noiembrie 2001 și Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, nr. 1083 din 22 noiembrie 2010 „Cu privire la instituirea sărbătorii profesionale a lucrătorilor din sfera științei și inovării – Ziua științei”. Această zi este stabilită pentru a crește gradul de conștientizare a publicului din întreaga lume cu privire la beneficiile științei și reamintește comunității internaționale despre necesitatea utilizării realizărilor științifice și tehnologice în interesul păcii și dezvoltării în beneficiul civilizației umane. Printre obiectivele acestei Zile se numără: conștientizarea publicului cu privire la rolul științei pentru dezvoltarea pașnică și durabilă a societății; promovarea solidarității naționale și internaționale pentru schimbul de cunoștințe și cooperarea științifică; angajamentul național și internațional reînnoit de a folosi știința în beneficiul societății; atragerea atenției asupra provocărilor cu care se confruntă știința și creșterea sprijinului pentru eforturile științifice.
În august 2023, Adunarea Generală a ONU a declarat perioada 2024-2033 Deceniul Internațional al Științei pentru Dezvoltare Durabilă. Acesta este un pas important în efortul global de utilizare a cunoștințelor științifice pentru a realiza un viitor durabil. Acest deceniu, gestionat de UNESCO, își propune să mobilizeze o gamă largă de discipline științifice, inclusiv științe de bază și aplicate, științe sociale și umane și domenii interdisciplinare și emergente, pentru a promova schimbări transformatoare în societate, economie și mediu. Îmbunătățind alfabetizarea științifică și încurajând colaborarea între guverne, agențiile ONU, sectorul privat și societatea civilă, deceniul urmărește să consolideze rolul științei în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și a lucrului pentru un viitor mai sigur și mai prosper pentru toți. Tema anului 2024 este: „De ce contează știința. Angajați mințile și împuterniciți viitorul”, având scopul de a atrage un public larg, în special tineri și oameni din afara științei, pentru a explora rolul științei în lumea noastră digitală în schimbarea rapidă.
Popularizarea științei este importantă pentru implicarea cetățenilor în societate. Centrele științifice nu sunt doar surse de informații despre realizările științifice. Sunt locuri în care oamenilor li se oferă posibilitatea de a obține o înțelegere mai profundă a lumii din jurul lor. O vizită la un centru științific ne îmbogățește cu cunoștințe și ne dezvoltă gândirea creativă. Excursiile la centrele de știință servesc ca o completare excelentă la programele educaționale, dezvoltă interesul tinerilor pentru știință și ajută la scăparea de concepții greșite și de mituri despre progresul științific. Progresul în știință duce la progres pentru societate în ansamblu și pentru fiecare individ.
Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare la Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică reprezintă o oportunitate importantă de a sublinia rolul științei în construirea unui viitor sustenabil și în promovarea păcii. BRTȘ colaborează cu instituții de învățământ din țară, organizații științifice care activează în domeniul dezvoltării durabile, educației pentru pace și promovării științei. Aceste parteneriate contribuie la o diversitate de evenimente și inițiative, creând o rețea de susținători ai științei și educației pentru dezvoltare prin organizarea de evenimente comune și sesiuni de formare pe teme de interes global. Anume prin participarea la aceste activități comune, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică sensibilizează publicul despre importanța științei pentru pace, dezvoltare și sustenabilitate, oferind un cadru de educare, informare și inspirație pentru toți cei interesați de progresul științific și impactul său asupra societății.
Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică acordă servicii de consultanță și suport cercetătorilor profesioniști ai Institutului Național de Cercetări Științifice, organizând sesiuni de instruire pe teme legate de accesul deschis la cercetare, utilizarea bazelor de date științifice sau soluții digitale pentru sprijinirea cercetării aplicate în domeniul păcii și dezvoltării cât și utilizarea eficientă a resurselor pentru susținerea inițiativelor de dezvoltare globală. De asemenea, BRTȘ a desfășurat campanii de informare și educație prin care a promovat știința și educația pentru pace, incluzând sesiuni de informare pentru elevi și tineri „Știința și tehnologia pentru o dezvoltare sustenabilă”, „Rolul științei în promovarea păcii”, unde au învățat despre cum cercetările științifice și inovațiile tehnologice pot contribui la soluționarea conflictelor și la promovarea unui mediu mai pașnic și mai echitabil în așa mod stimulând creativitatea și implicarea tinerelor generații în soluționarea problemelor globale.
BRTȘ a organizat o expoziție de cărți, articole, reviste care subliniază importanța științei pentru dezvoltarea păcii și pentru progresul global. Sunt expuse lucrări științifice, publicații despre soluțiile tehnologice pentru pace și inovație în domeniul științei care contribuie la dezvoltarea durabilă. Expoziția include resurse de informare și educație despre diferitele inițiative și organizații internaționale care promovează știința pentru dezvoltare durabilă și pace. În acest context, invităm toți doritorii să viziteze această expoziție a celor mai recente publicații științifice din colecțiile Bibliotecii Republicane Tehnico-Științifice cu genericul „Cercetarea și inovarea pentru o societate durabilă” care se desfășura în perioada 08-24 noiembrie 2024. Documentele pot fi consultate în spațiile bibliotecii sau prin intermediul serviciilor electronice accesând formularul DSI https://brts.md/diseminarea-selectiva-a-informatiei/ Spațiul expozițional – BRTȘ, et. II, str. Ion Creangă 45, mun. Chișinău.
Prin implementarea acestor servicii și activități, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică a devenit un centru activ de promovare a Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, inspirând comunitatea să valorifice știința ca un instrument esențial în construirea unui viitor mai pașnic și durabil.