Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 21-27 octombrie 2024!

Inițiativa Accesului Deschis la informație și cunoaștere a luat amploare în majoritatea statelor lumii  și este susținută atât de organizații, instituții  guverne, cât și de cercetători, profesori, editori, bibliotecari , dar și de cetățeni. Incluziunea socială şi dezvoltarea economică, sunt realizate într-o societate în care cetăţenii au acces universal la informaţia publică, la rezultatele cercetărilor realizate din banii publici, la  informaţii din domeniul culturii sau alte cunoștințe specializate. 

Susținerea accesului la informație și cunoaștere, precum şi eliminarea acestei inegalităţi intelectuale este realizată de mai multe iniţiative internaţionale. Una din ele este mişcarea Accesul Deschis (Open Access – OA) care este marcată anual prin diverse evenimente organizate în cadrul Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis, ajungând la a 17-a ediție. 

În acest context, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică se implică activ în promovarea Accesului Deschis și oferă diverse servicii și activități pe tot parcursul anului pentru a sprijini cercetarea științifică, cercetătorii care generează rezultate științifice. Programul activităților din cadrul Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis 2024 continuă să reflecte tema „Comunitatea mai presus de comercializare,”  reiterează importanța prioritizării abordărilor de știință deschisă care  servesc intereselor comunității academice și publicului larg. Programul evenimentelor vezi aici …