Promovarea invențiilor în cercetare și inovare

“Găsiți ceea de ce are nevoie lumea
și abia apoi începeți să inventați!”
Thomas Edison

Ziua Inventatorului și Raționalizatorului este sărbătorită în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii iunie (29.06.2024), amintindu-se de numele acelor oameni care, prin munca lor, au dus progresul tehnologic încă câțiva pași înainte.

Lumea nu sta pe loc. Fiecare epocă este marcată de invenții remarcabile într-un anumit domeniu al științei. Un bec electric, insulină, un dirijabil, un telefon mobil, operație cu laser… Întreaga lume cunoaște numele marilor oameni de știință inovatori, fără de care nu am avea nu doar lucrurile plăcute de uz casnic, ci și lucrurile fără de care viața este imposibilă.

Omenirea inventează atât de mulți ani cât există. Nu cunoaștem numele persoanei care a topit prima fierul din minereu. Nu vom ști niciodată cine a fost inventatorul roții. Acestea și mii de alte idei geniale sunt moștenirea indispensabilă, fără nume primită de omenire.

Marile realizări se bazează întotdeauna pe cele mai bune idei, dar, mai presus de toate, există cineva care este capabil să le dea cea mai bună interpretare și să le facă o realitate accesibilă. Acești oameni sunt inventatorii.

Marile invenții sunt inovațiile care au dat impuls unei schimbări fundamentale în viața umană. Datorită invențiilor, în ultimii 100 de ani, viața umană în țările civilizate s-a schimbat mai mult decât în toate timpurile anterioare. La începutul secolului XXI, am realizat aproape tot ceea ce scriitorii de ,,fantasy” doar s-au gândit.

Poți să te naști cu calitățile unui om de știință sau inventator talentat și din copilărie să „țâșnești” cu idei inovatoare. Dar mulți oameni nu știu că sunt capabili să învețe cum să creeze ei înșiși ceva nou! Nu ultimul rol este jucat de capacitatea unei persoane de a gândi non-standard și de imaginația sa creativă, care deschid ușile către lumea tehnologiilor moderne și un nou viitor.

De aceea este important să știi unde să găsești informații actualizate și utile!

Biblioteca Republicană Tehnico – Științifică vă invită să faceți cunoștință cu expoziția de literatură „Promovarea invențiilor în cercetare și inovare” (25 iunie – 25 iulie, et. II, holul BRTȘ), care prezintă publicații despre proprietatea intelectuală, metodologia creativității tehnice, teoria rezolvării problemelor inventive, cercetarea brevetelor, brevetarea în diverse țări, istoria invenției etc. În plus, contactând secția Colecții Speciale a BRTȘ, puteți obține consiliere și asistență gratuită în promovarea dezvoltărilor dumneavoastră!

BRTȘ vă invită să vizitați spațiile noastre pentru a afla mai multe despre invențiile și descoperirile care au schimbat lumea, fapt ce va contribui la stimularea ideilor inovative.

Vă dorim să vă străduiți în mod constant să tindeți spre excelență, să găsiți întotdeauna mijloace și oportunități pentru a vă implementa ideile geniale!
Documentele pot fi consultate în Spațiul expozițional – et. II, BRTȘ, str. Ion Creangă 45, mun. Chișinău cât și prin intermediul serviciilor electronice accesând formularul DSI https://brts.md/diseminarea-selectiva-a-informatiei/ și E-livrare a documentelor https://brts.md/e-livrare-a-documentelor/