Seminar informativ – ,,Măsurile de protecție a datelor cu caracter personal în biblioteci”

 

Conștientizând necesitatea informării, promovării și asigurării protecției drepturilor persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și necesitatea unor eforturi comune în vederea implementării acestor valori, la 31 ianuarie 2023‚ în cadrul Bibliotecii Republicane Tehnico – Științifice a Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) în colaborare cu Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova (CNPDCP) a avut loc seminarul informativ ,,Măsurile de protecție a datelor cu caracter personal în biblioteci”. Evenimentul se înscrie în contextul „Zilei Protecției Datelor ”, consemnată anual la data de 28 ianuarie.

Scopul activității este de a spori gradul de percepție al angajaților din biblioteci asupra principiilor de protecție a datelor cu caracter personal și asupra asigurării implementării/aplicării corecte în activitatea profesională a prevederilor legale din domeniul protecției datelor.

Formatori ai activității:

  • Dna Elena Bordian, director BRTȘ, a venit cu un cuvânt de salut și informația privitor la Protecția datelor cu caracter personal în cadrul Bibliotecii Republicane Tehnico-Științifice.  
  • Doinița Raru, controlor de stat principal în cadrul Direcției Juridice a CNPDCP –  Centrul Național pentru Protecția Datelor cu caracter Personal al Republicii Moldova. Cadrul legal.
  • Daniela Movilă, controlor de stat principal în cadrul Direcției prevenire, supraveghere și evidență a CNPDCP – Aspecte de conduită de către bibliotecar în vederea protecției datelor cu caracter personal.

Au fost puse în discuție  drepturile și obligațiunile operatorilor de date cu caracter personal (ca ex. bibliotecile),  măsurile de securitate și confidențialitate a datelor, precum și informația despre actualizările în legislația națională din acest domeniu. Totodată, participanții la seminar au fost informați despre posibilele situații de prelucrare neconformă a datelor cu caracter personal, fiindu-le oferite îndrumări și recomandări practice care ar trebui întreprinse în astfel de cazuri. Evenimentul s-a petrecut în format hibrid, la care au participat peste 80 bibliotecari din Sistemul Național de Biblioteci.

Mulțumim mult, reprezentanților Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova(CNPDCP) pentru suportul informațional oferit participanților prezenți la eveniment.

Seminarul informativ a fost organizat în cadrul programului de dezvoltare profesională al BRTȘ.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com