Expoziție de publicații – ,,Educația – vector al globalizării”

în susținerea mobilizării politice pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei ONU 2030 (ODD 4: Educație de calitate)

Educația este un drept al omului, un bun public și o responsabilitate publică.

Ziua Internaţională a Educaţiei este marcată anual pe 24 ianuarie, potrivit Rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU la 3 decembrie 2018, în cadrul Reuniunii globale a educaţiei din Bruxelles. Tema anului 2023 – Investește în oameni, acordă prioritate educației, este un îndemn către elita politică de a susține mai departe angajamentele naționale și inițiativele globale privind obligația publică în favoarea educației, ca cale către pace, dezvoltare durabilă și bunăstare individuală și colectivă. În același timp este o platformă pentru tineri, care doresc să-și prezinte inițiativele și inovațiile pentru a avansa dreptul la educație. De asemenea această zi evidențiază cele mai provocatoare crize ale vremurilor noastre, cu un impact devastator asupra educației, cu un accent clar pe statutul actual al învățământului superior. Tendințe globale în sistemul educațional sunt:

  • Educație transformatoare. Sunt lansate cinci inițiative globale pentru a sprijini țările să-și îmbunătățească sistemele educaționale, făcându-le mai incluzive și mai rezistente la provocările viitoare. Aceste inițiative includ: asigurarea pregătirii pentru un viitor mai ecologic, oferirea de soluții digitale, promovarea egalității de gen, asigurarea continuității educației incluzive și abilitarea tinerilor pentru a deveni lideri eficienți.
  • Educația – prioritate strategică. Educația de calitate este cea mai importantă investiție pe care țările le pot face pentru viitorul și oamenii lor. Este necesar ca guvernele, comunitățile internaționale să își respecte angajamentele de a acorda prioritate investițiilor în educație, inclusiv prin abilitarea profesorilor. Evidențierea importanței consolidării capacităților naționale în ceea ce privește datele și statisticile educației pentru elaborarea de politici bazate pe dovezi, planificarea și monitorizarea ODD 4.

            În Republica Moldova educația este un drept fundamental al cetățenilor, asigurat prin Constituție și Codul Educației al RM (2014) în care sunt prevăzute drepturi egale de acces la educaţie şi formare profesională iniţială şi continuă prin sistemul naţional de învățământ. Bibliotecile din țară susțin temeinic procesul de educație la toate etapele de studii ale tinerilor și se implică activ atât în cultivarea deprinderilor de a învăța, dar și în transferul de cunoștințe, oferind un spectru larg de resurse și servicii informaționale în sprijinul procesului de educație, studiu și cercetare, astfel contribuind și la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă a agendei ONU 2030 (ODD 4: Educație de calitate).

În contextul Zilei Internaționale a Educației, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică organizează în perioada 24.01 – 19.02.2023 o amplă expoziție de publicații cu genericul ,,Educația – vector al globalizării”. Documentele expuse pot fi consultateîn spațiile bibliotecii sau prin intermediul serviciilor electronice accesând formularul DSI https://brts.md/?page_id=339

Spațiul expozițional – et. II, BRTȘ, str. I. Creangă 45, mun. Chișinău.

Cele mai relevante publicații pot fi vizualizate accesând expoziția online pe canalul nostru de YouTube https://www.youtube.com/@bibliotecarepublicanatehni1221

Autor:

Elena Lupu,

 șef Secție Colecții Speciale a BRTȘ

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com