Metrologia – știința măsurării  

Ziua Mondială a Metrologiei este un eveniment anual în cadrul căruia peste 80 de țări celebrează impactul măsurătorilor asupra vieții noastre de zi cu zi. Această dată a fost aleasă ca recunoaștere a semnării Convenției Metrului la 20 mai 1875, începutul colaborării internaționale oficiale în metrologie. Tratatul oferă baza pentru un sistem de măsurare coerent la nivel mondial care stă la baza descoperirii și inovației științifice, a producției industriale și a comerțului internațional, precum și pentru îmbunătățirea calitatea vieții și protecția mediului global.

În anul 2005 Republica Moldova a aderat în calitate de membru asociat  la Conferința Generală de Măsuri și Greutăți a Organizației Internaționale de Metrologie ,,Convenția Metrului”, iar în anul 2007 a semnat „Aranjamentul de recunoaștere mutuală a etaloanelor naționale, de referință şi certificatelor de etalonări şi măsurări eliberate de Institutele Naționale de Metrologie semnatare a Convenției Metrului”.

Tema pentru Ziua Mondială a Metrologiei 2022 este Metrologia în era digitală.

Tehnologia digitală revoluționează întreaga lume și este una dintre cele mai inovative tendințe ale vieții de astăzi. Institutele naționale de metrologie avansează continuu știința măsurării prin dezvoltarea și validarea unor noi tehnici de măsurare la nivelul necesar de sofisticare și participă la comparații de măsurători coordonate de Bureau International des Poids et Mesures (BIPM) pentru a asigura fiabilitatea rezultatelor măsurătorilor la nivel mondial. Aceste sisteme internaționale de metrologie oferă asigurarea și încrederea necesară că măsurătorile sunt precise, oferind o bază solidă pentru comerțul global de astăzi și ajutându-ne să ne pregătim pentru provocările de mâine.

Ziua Mondială a Metrologiei recunoaște și celebrează contribuția tuturor oamenilor care lucrează în organizațiile și institutele interguvernamentale și naționale de metrologie pe tot parcursul anului.

În acest context, Biblioteca Republicană Tehnico – Științifică, vă invită la un vernisaj de cărți, reviste, standarde în acest domeniu pentru a susține și promova atât metrologia legală cât și metrologia aplicată, mijloacele de măsurare sau/şi măsurările în diverse domenii de interes public. Vă încurajăm să va informați despre acest domeniu din bogata și inedita colecție a BRTȘ.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com