Astăzi, 15 aprilie 2022‚ în cadrul Bibliotecii Republicane Tehnico-Științifice a Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) în colaborare cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a avut loc masa rotundă, cu genericul ,,Stimularea inovației și creativității tinerilor prin prisma instrumentelor sistemului de Proprietate Intelectuală”. Evenimentul se înscrie în tematica Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale din acest an ,,Proprietatea Intelectuală și tinerii – inovând pentru un viitor mai bun”, sărbătorită anual la 26 aprilie.
Scopul evenimentului este de a informa publicul despre instrumentele cheie de care au nevoie tinerii pentru a-și transforma ideile în realitate și cum drepturile de proprietate intelectuală pot susține realizarea lor.
La evenimentul petrecut în format mixt au participat peste 50 de persoane: elevii Scolii Profesionale nr. 2 ghidați de profesoara Veronica Secrieru și bibliotecara Ala Livadari, studenți ai Centrului de Excelență în Economie și Finanțe, cercetători ai Institutului Național de Cercetări Economice și bibliotecari din rețeaua bibliotecilor tehnice. S-au discutat probleme privind principiile protecției proprietății intelectuale.
Dna Elena Bordian, director BRTȘ, a venit cu un cuvânt de salut, accentuând importanța proprietății intelectuale în dezvoltarea creativității tinerilor. Despre tinerii ce fac față provocărilor de inovare, folosindu-și energia și ingeniozitatea, curiozitatea și creativitatea a vorbit Dna Angela Timuș, secretar ştiinţific al Institutului Național de Cercetări Economice. Au fost prezentate ,,Resursele și instrumentele informaționale ale BRTȘ” de către Ecaterina Coșleț, bibliotecar principal secția Colecții Speciale BRTȘ.
La masa rotundă a participat Andrei Moisei, consultant principal, Secția comunicare şi instruire AGEPI, care a prezentat o informație amplă și utilă despre scopul și rolul proprietății intelectuale, principiile protecției acesteia, drepturile de proprietate intelectuală, realizarea obiectivelor și transformarea ideilor în realitate. De asemenea, Andrei Moisei, a vorbit despre fenomenul pirateriei și contrafacerii mărfurilor licențiate, efectele negative ale acestora pentru producătorii autentici.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Mulțumim mult, reprezentanților AGEPI pentru suportul informațional și materialele promoționale oferite participanților prezenți la eveniment.















