Ziua Internațională a Pădurilor

La 21 martie 2022, sărbătorim pentru al 10-lea an consecutiv Ziua Internațională a Pădurilor. Această zi este instituită de către ONU pentru a crește gradul de conștientizare a populație planetei privind importanța pădurilor. Viețile noastre sunt la fel de dependente de pământ ca și de mare, atât în ceea ce privește hrana, cât și mijloacele de existență. Pădurile sunt ecosistemele cele mai diverse din punct de vedere biologic de pe uscat și găzduiesc peste 80% din speciile terestre de animale, plante și insecte. Pădurile acoperă 30% din suprafața pământului și sunt habitate vitale pentru milioane de specii, sunt surse de aer și apă curate și, desigur, cruciale pentru combaterea schimbărilor climatice. Un studiu al ONU arată că pădurile pot scoate de fapt un miliard de oameni din sărăcie și pot crea încă 80 de milioane de locuri de muncă verzi. Ziua Internațională a Pădurilor este o ocazie extraordinară de a  organiză diverse activități de informare și  mediatizare pentru a încuraja participarea societății civile, mass-media, ONG-uri de mediu la acțiuni de plantare, protejarea resurselor forestiere, dar și augmentarea rolului pădurilor ca element indispensabil pentru prosperitatea și bunăstarea generațiilor actuale și viitoare.  

,,Un viitor mai bun: Rolul pădurilor în asigurarea producției și consumului durabil” – este tema Zilei Internaționale a Pădurilor  pentru anul 2022. Când bem un pahar cu apă, scriem într-un caiet, luăm medicamente pentru febră sau ne construim o casă, nu facem întotdeauna legătura cu pădurile. Și totuși, acestea și multe alte aspecte ale vieții noastre sunt legate într-un fel sau altul de păduri. Gestionarea durabilă a pădurilor și utilizarea eficientă și responsabilă a  resurselor  forestiere este soluția-cheie în  combaterea schimbărilor climatice. De asemenea, pădurile au un rol crucial în reducerea sărăciei, iar majorarea ariilor de împădurire și protecția resurselor naturale de către stat, dar și de fiecare cetățean în parte va  contribui direct la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD:12, 15) din Agenda ONU 2030.

În acest context, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică vine cu un suport informațional tematic: cărți, articole științifice și de popularizare ce țin de regiunile împădurite și varietatea florii și faunei Republicii Moldova, dar și argumentări științifice despre  importanţa pădurilor în menținerea aerului, solului și apei, a sănătății oamenilor și  dezvoltarea durabilă a comunităților urbane și rurale. Documentele pot fi consultate în spațiile bibliotecii sau prin intermediul serviciilor electronice accesând formularul DSI https://brts.md/?page_id=33; e-mail: livrare.doconline.brts@gmail.com

Spațiul expozițional – et. II, BRTȘ, str. Ion Creangă 45, mun. Chișinău.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com