Lansare de carte ,,Dicționar economic și financiar-bancar: român-rus = Румынско-Русский экономический и финансово-банковский словарь”

Dacă aş fi împărat, primul lucru pe care l-aş face ar fi un dicţionar pentru a da fiecărui cuvânt semnificaţia sa.

Confucius

La 14 decembrie 2021, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică a INCE a organizat lansarea cărții ,,Dicționar economic și financiar-bancar: român – rus = Румынско – Русский экономический и финансово – банковский словарь” elaborat de dr., prof. univ. Mihai PATRAȘ, membru titular al Academiei Internaționale de Management, Laureat al Premiului de Stat în domeniul științei, tehnicii și producției și Olga PATRAȘ, cercetător științific. Publicația a fost editată în colaborare cu Institutul Național de Cercetări Economice și Asociația Economiștilor din Republica Moldova.

Dicționarul reprezintă o publicație enciclopedică valoroasă și este un rezultat al activității de cercetare a autorilor de peste 20 de ani, care cuprinde circa 150.000 de cuvinte și expresii uzuale în limba română și 160000 de cuvinte echivalente în limba rusă din domeniile economiei, finanțelor, statisticii, comerțului, marketingului și managementului, contabilității și auditului, activității bancare, valutare, vamale, bursiere, precum și a ramurilor adiacente.

La eveniment au participat și s-au expus asupra publicației lansate: Alexandru Stratan, mem. cor. al AȘM, dr.hab., prof., directorul INCE; Movileanu Pavel, dr.hab., prof. univ., Universitatea Agrară de Stat din Moldova; Captari Ion, exdirector Centrul de Calcul RM; dr. hab., Perciun Rodica, dr. conferențiar Iordachi Victoria, dr. Timofei Olga și alți cercetători ai INCE, care au apreciat munca autorilor și au accentuat importanța Dicționarului în activitatea de studiu și  cercetare  pentru mediul academic, dar și pentru mediul de afaceri.

Dicționarul a fost prezentat detaliat de autorul dr. prof. univ. M. Patraș, care a scos în evidență structura și complexitatea lucrării, comparativ cu alte publicații de acest gen. De asemenea au fost menționate anexele incluse în dicționar, care constituie un suport informativ foarte util pentru utilizatori, precum:

a) Lista Laureaților Premiului Băncii Suedeze în domeniul economiei în memoria lui Alfred Nobel din perioada 1969-2020 (în total 86 personalități);

b) Lista monedelor naționale și divizionare ale statelor și teritoriilor lumii (peste 200 la număr);

c) Lista majorității organizațiilor și structurilor economice, financiar-bancare, comerciale etc., internaționale, europene, zonale etc., precum și unele structuri economice ale statelor dezvoltate (peste 1000 la număr);

d). Lista unor termeni de origine străină (greacă, latină, italiană, franceză, germană, engleză, spaniolă, arabă etc.), întâlniți frecvent în literatură și documente cu profil economic (cca 2000 termeni) și care au devenit internaționalisme economice.

Evenimentul a fost moderat de către Tamara Zasmenco, șef serviciu Asistență metodologică din cadrul BRTȘ.

Aducem sincere mulțumiri autorilor și participanților!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com