Standarde pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă „Viziunea noastră comună pentru o lume mai bună”

Cum ar fi lumea fără standarde? Standardele ne oferă siguranță, calitate și funcționalitate practic în fiecare aspect al vieții noastre. Ele contribuie la asigurarea calității produselor și serviciilor, a caracterului inofensiv al acestora pentru viața, sănătatea și securitatea consumatorilor. În același timp, standardele reprezintă un mijloc de comunicare, un limbaj comun, care asigură compatibilitatea produsului, promovarea noilor tehnologii, contribuind la creșterea bunăstării populației.

În fiecare an, la 14 octombrie, comunitatea științifică și tehnică mondială sărbătorește Ziua Mondială a Standardizării.

Acest eveniment a fost marcat pentru prima dată pe 14 octombrie 1970, iniţiativa aparținându-i lui Faruk Sünter, preşedintele Organizaţiei Internaţionale de Standardizare (1968-1970). Organizaţie internaţională, independentă şi non-guvernamentală, ISO a fost înființată în anul 1947, reunind institutele naționale de standardizare din peste 160 de țări, secretariatul general fiind în Elveția, la Geneva. Înființarea ISO a venit la un an de la reunirea în premieră, la Londra, pe 14 octombrie 1946, a delegaților din 25 de țări, obiectivul fiind crearea unui organism internațional în domeniul standardelor, care să se ocupe de unificarea și coordonarea acestora. Sărbătoarea standardelor este menită să atragă atenția oamenilor din toate țările lumii asupra importanței standardelor comune, care ar trebui să fie valabile peste tot. Standarde comune în toate domeniile de activitate – calitate, siguranță sunt capabile să rezolve multe probleme care apar între țări și state. Doar respectând standardele comune putem vorbi despre interacțiune completă, înțelegere reciprocă și cooperare de succes.

Ziua Mondială a Standardizării subliniază valoarea strategică a acestei activități pentru stat, economie și societate, recunoscând contribuția a mii de specialiști la dezvoltarea acesteia.

Moto – ul anului 2021, sună astfel: „Standarde pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”. Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD), care își propun să abordeze inegalitatea socială, dezvoltarea unei economii durabile și o încetinire a schimbările climatice sunt extrem de ambițioase. Realizarea lor necesită cooperarea dintre partenerii publici și privați, precum și utilizarea tuturor instrumentelor disponibile, inclusiv standardele internaționale și evaluarea conformității lor. S-a dovedit că lupta intensă împotriva pandemiei globale în curs de desfășurare, necesită urgentarea unei abordări integrate pentru realizarea ODD, pentru a ne consolida societatea, a o face mai durabilă și mai justă. Astăzi se reafirmă importanța ODD pentru redresarea economică globală, ce în aceste condiții sunt mai relevante ca niciodată. Întregul sistem de standarde se bazează pe cooperare. Astfel standardele contribuie la realizarea cu succes a ODD.

Ziua Mondială a Standardizării 2021 are menirea să sensibilizeze importanța standardizării globale pentru economia mondială și să promoveze rolul său în satisfacerea nevoilor în afaceri, industrie, guvern și consumatori din întreaga lume.

Cu acest prilej, Biblioteca Republicană Tehnico – Științifica vine cu un suport considerabil de informație ce tine de documente de standardizare, cărți, reviste, care reflectă acest domeniu. Vă invităm la o expoziție inedită în spațiul expozițional – et. II, BRTȘ, str. Ion Creangă 45, mun. Chișinău. De asemenea, aveți posibilitatea de a comanda documentele necesare accesând formularul DSI https://brts.md/?page_id=339

Biblioteca Republicană Tehnico-Științifica felicită pe toţi cei implicaţi în activitatea de standardizare! Vă aducem mulţumiri pentru eforturile depuse, dorindu-vă realizări fructuoase, sănătate şi putere pentru a face faţă noilor provocări de a dezvolta un sistem de standardizare durabil!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com