„Respect pentru tradiții, curaj și inovații”

Ziua Națională a Vinului

un produs emblematic pentru ţară şi unic în lume.

2 – 3 octombrie  2021

Ziua Națională a Vinului Ediția Jubiliară a XX-a

În fiecare an, la începutul lunii octombrie, pe tot teritoriul Republicii Moldova se sărbătorește Festivalul Vinului din Moldova, denumit oficial „Ziua Naţională a Vinului – sărbătoare dedicată produsului, care a devenit emblema și mândria națională a Republicii Moldova. 

În cadrul acestui eveniment, celebrăm tradiţiile bogate ale vinificaţiei în Moldova, care datează cu secolul al XV-lea, promovăm producătorii autohtoni și diversitatea vinurilor moldovenești.

Viticultura este o ramură-cheie a industriei naționale în care muncesc o treime din populația țării. Vinurile noastre au o istorie bogată și sunt apreciate atât de consumatorii din Est cât și din Vest. Țara noastră este printre primele 20 de țări producătoare de vinuri și al 13-lea exportator de vinuri de pe glob.

Scopul organizării Zilei Naționale a Vinului constă în promovarea și consolidarea imaginii țării noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, cunoașterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a Moldovei pe traseele internaționale turistice ale vinului, atragerea investitorilor și turiștilor, sporirea consumului intern de băuturi de înaltă calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura și tradițiile poporului.

Tradițional, manifestarea are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, dar și la vinăriile din republică, în primul weekend din luna octombrie, după recoltarea strugurilor.        

În acest context, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică lansează expoziția tematică dedicată  acestui eveniment, cu genericul: „Păstrăm legenda vie. Vinificația – cultura și tradiția neamului”, unde puteți să vă informați cu cele mai actuale cercetări și inovații în domeniu. Documentele expuse includ diverse tematici, precum:

  • oenologia moldavă;
  • tehnologii și utilaje în domeniul viticulturii;
  • aspecte  inovative ale enologiei;
  • produse vitivinicole;
  • îndrumare și ghiduri practice pentru vinificatori și cei pasionați de această ramură a agriculturii.

Expoziția va fi lansată în cadrul Nocturnei bibliotecilor, ed. 2021, la data de 1 octombrie 2021, ora 16:00, holl-ul bibliotecii și va putea fi vizitată până la data de 16.10.2021.

         Cei interesați sunt așteptați la Biblioteca Republicană Tehnico–Științifică, str. I. Creangă, 45, or. Chișinău.

Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică felicită toți lucrătorii din domeniu și oaspeții capitalei prezenți la acest eveniment. Vă dorim multă sănătate, prosperitate și realizări frumoase în continuare.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com