Turismul – valoare socială, culturală, economică

Ziua Mondială a Turismului este comemorată în fiecare an pe 27 septembrie pentru a promova conștientizarea comunității internaționale cu privire la importanța turismului și la valoarea sa socială, culturală, politică și economică. Ziua Mondială a Turismului a fost desemnată de Organizația Mondială a Turismului (OMT) în septembrie 1979, cu comemorarea care va începe în 1980. Această dată a fost aleasă pentru a coincide cu o etapă importantă în turismul mondial: aniversarea adoptării Statutelor OMT la 27 Septembrie 1970. Tema Zilei Mondiale a Turismului 2021,,Turismul pentru o creștere incluzivă.

                Dorința umană de a călători și de a explora este universală, motiv pentru care turismul trebuie să fie deschis pentru ca toată lumea să se bucure. La fel și numeroasele beneficii sociale și economice pe care turismul le aduce trebuie să fie disponibile tuturor.

                Pauza în călătoriile internaționale cauzată de pandemie a evidențiat relevanța turismului pentru societatea noastră. Impactul economic și social a fost resimțit cu mult dincolo de sectorul însuși. A lucra pentru o creștere favorabilă incluziunii înseamnă a aduce pe toți în spatele unei viziuni mai bune pentru turism. Doar așa poate relua turismul să ajungă la oamenii și comunitățile care au cel mai mult nevoie de el acum și să construiască bazele pentru un viitor mai bun pentru toți.

                Sărbătorirea oficială a Zilei Mondiale a Turismului, cu tema „Turismul pentru o dezvoltare incluzivă”, răsună ca un imn al unității întregii comunități globale de turism, sub auspiciile Organizației Mondiale a Turismului (OMT). Este o nouă oportunitate pentru revigorarea sectorului turistic, în vederea prosperității populației. Înainte de izbucnirea pandemiei COVID-19, industria turismului a demonstrat, prin transversalitatea și capacitatea sa de creare de locuri de muncă, că este o pârghie puternică pentru a lupta împotriva sărăciei și pentru a promova incluziunea socială și economică a grupurilor vulnerabile. Acesta este exact sensul și esența naturii incluzive a Turismului.

         În timpul acestei crize pandemice, țara noastră și sectorul turistic și-au arătat rezistența. În acest sens, atractivitatea Moldovei ca destinație a fost reafirmată în mod repetat și, astfel, întâmpină pe toți cu brațele deschise și cu zâmbetul care se potrivește tradiției noastre ospitaliere. Bogată în diversitatea și talentul meșterilor noștri, Moldova oferă o experiență sublimă cu creativitatea sa inepuizabilă. Un pământ al speranței și al ospitalității, este întruchiparea capacității de reziliență pe care turismul o manifestă în fața COVID-19, grație acțiunilor combinate ale tuturor actorilor publici cu o politică mai ambițioasă și dinamică care a dezlănțuit energia în toate straturile societății. Într-adevăr, Ziua Mondială a Turismului este o oportunitate de a ne gândi la turismul de mâine. Moldova, o țară a ospitalității, o țară a speranței, vă întâmpină!

Moldova la tine acasă …

          În acest context Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică vă invită la o amplă expoziție de publicații cu genericul ,,Turismul – valoare socială, culturală, economică” în perioada 27.09 -15.10.2021. Documentele pot fi consultate în spațiile bibliotecii sau prin intermediul serviciilor electronice accesând formularul DSI https://brts.md/?page_id=339 

Spațiul expozițional – et. II, BRTȘ, str. Ion Creangă 45, or. Chișinău.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com