Dreptul fiecărui cetățean – accesul la informaţiile de interes public

,,Atunci când dreptul publicului de a cunoaște este

amenințat, și când drepturile de libera exprimare și

libertatea presei sunt supuse la risc, toate celelalte  

libertăți la care ținem sunt puse în pericol.”
Cristopher Dodd

Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti este sărbătorită la data de 28 septembrie a fiecărui an, la nivel mondial. Este o sărbătoare relativ recentă, fiind înfiinţată la Sofia, Bulgaria, în 2002, în cadrul reuniunii principalelor organizaţii neguvernamentale din 15 țări, preocupate de accesul la informaţiile publice. Scopul Zilei Internaţionale a Dreptului de a Şti este de a promova şi de a atrage atenţia asupra dreptului fiecărui individ de a avea acces la informaţiile de interes public.

În Republica Moldova, accesul la informații este reglementat printr-o lege organică – adică un act normativ care reprezintă o dezvoltare a normelor constituţionale. Legea privind accesul la informaţie, adoptată în 2000, stabilește ca principiu, că oricine, în condiţiile legii, are dreptul de a căuta, de a primi şi de a face cunoscute informaţiile oficiale. Acordul de Asociere semnat între Uniunea Europeană și Republica Moldova are, și el, principiul transparenței și accesului la informație la baza diferitor procese de reformă la care țara noastră s-a obligat – de la mediul de afaceri până la reforma administrației publice. După 20 ani de la adoptare, aplicarea Legii cu privire la accesul la informaţie are o relevanță deosebită cu noua Agendă de dezvoltare 2030 și, în special, cu obiectivul 16.10 al obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD), care solicită asigurarea accesului public la informații și protejarea libertăților fundamentale, în conformitate cu legislația națională și acordurile internaționale.

Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică vă propune pentru studiu o colecţie de cărţi și materiale informative, legislaţia naţională şi cea europeană din domeniul respectării drepturilor la informație. De astăzi, timp de o săptămână, la Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică se vor organiza Zilele Dreptului de a Şti, pentru a le reaminti oamenilor cum să ceară dreptul la informare.

Dreptul la informaţie conţine dreptul de a căuta, de a primi şi de a difuza orice informaţie oficială. La BRTȘ vă puteți informa despre:

  • drepturile și modalitățile de solicitare a informațiilor oficiale;
  • dreptul la informație și la libera exprimare;
  • dreptul de a şti şi transparența decizională.

În această perioadă, de asemenea, oricine poate beneficia, la solicitare, de consultații privind sursele de informare și documentare în domeniul protecției obiectelor de proprietate intelectuală; modalitatea de accesare a bazelor de date naționale și internaționale în domeniu; cadrul normativ-legislativ național și internațional în domeniul protecției și respectării drepturilor de PI.

Echipa de specialiști ai BRTȘ este deschisă spre comunicare.

Nu pierdeți ocazia de a vă informa multilateral!

Vă așteptăm la BRTȘ!

Fii un cetăţean informat!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com