
Biblioteca Republicană Tehnico Științifică adresează sincere felicitări, cu prilejul Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale, tuturor specialiștilor în domeniu, Vă dorim realizări frumoase și progrese în activitatea pe care o desfășurați.
17 mai marchează aniversarea semnării primei Convenții internaționale de telegraf și crearea Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU – International Telecommunication Union). În acest an, sărbătorim cea de-a 50-a aniversare a Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale, care a fost sărbătorită anual de la 1969.
Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale este o contopire a două zile internaţionale. Prima a fost Ziua mondială a telecomunicaţiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenţiei Telegrafice Internaţionale la Paris, şi crearea ITU (International Telecommunication Union) în 1865. A doua a fost Ziua mondială a informaţiei, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin rezoluţia 60/252. Din noiembrie 2006, în urma Conferinţei ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluţia 68, care hotărăşte ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.
Scopul Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale (WTISD) este de a contribui la creșterea gradului de conștientizare a posibilităților pe care le poate aduce utilizarea internetului și a altor tehnologii de informare și comunicare (TIC) societății, economiei, medicinii, precum și modalitățile de a reduce decalajul digital.
Tema anului 2019 este:,,Reducând decalajele în standardizare” (Bridging the standardization gap). Stabilirea standardelor reprezintă un pilon fundamental al misiunii ITU ca agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite pentru tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC). Standardele ITU ajută la accelerarea TIC pentru toate obiectivele dezvoltării durabile. Tema 2019 va permite membrilor ITU și altor părți interesate să se concentreze asupra oportunităților de:
– participarea țărilor în curs de dezvoltare la procesul de elaborare a standardelor ITU;
– împuternicirea experților locali în procesul de standardizare la nivel național, regional, internațional;
– promovarea punerii în aplicare a standardelor internaționale în țările în curs de dezvoltare.
Standardele din domeniul TIC asigură protecția informației, permit ca produsele și serviciile bazate pe noile tehnologii să funcționeze corect și sigur, oferind siguranța interoperabilității produselor și serviciilor atât la nivel național, cât și la nivel transfrontalier. În acest sens, conlucrarea dintre domeniul standardizării și domeniul TIC contribuie la realizarea cu succes a obiectivelor comune de dezvoltare și prosperare a tehnologiilor informaționale performante.
Din 20 octombrie 1992 Republica Moldova este membră a ITU (International Telecommunication Union). Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în ţara noastră a fost stabilită prin Hotărârea Guvernului RM, nr. 558, din 30 aprilie 2008.
Domeniile telecomunicațiilor și tehnologiilor informaționale sunt dintre cele mai dezvoltate și dinamice în Republica Moldova, cele care contribuie indispensabil la transformarea și dezvoltarea țării, a economiei și a societății.
Moldova se află în top 10 la nivel mondial în privința calității serviciilor de acces la internet. Circa 8% din PIB-ul țării este format datorită domeniului IT. Totodată, este un sector care se bucură de facilități fiscale, pe motiv că se dorește să se atragă cât mai multe investiții străine.
La 20 decembrie 2017 a fost adoptată Legea cu privire la parcurile IT, elaborată în conformitate cu prevederile Strategiei de creștere a competitivității industriei tehnologiei informației și cu suportul partenerilor de dezvoltare. Legea, denumită „Start-up Visa”, are ca scop atragerea investițiilor în domeniu, a forței de muncă înalt calificate, dar și a tehnologiilor avansate.
În acest context, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică, vă invită la un vernisaj de carte, standarde și brevete de invenții în domeniul TIC pentru a susține și promova acest domeniu.
Elena Lupu, şef secţie Colecţii Speciale.
Vă așteptăm cu drag la BRTŞ