Logo of the webiste

Biblioteca Republicană
Tehnico-Științifică

Cea mai mare colecție de publicații tehnico-științifice, documente normativ-tehnice, brevete de invenții și cataloage industriale

Servicii

Abonament Colectiv

Abonamentul colectiv este un serviciu informational, prin intermediul căruia agenții economici pot beneficia de o gamă variată de resurse de informare și facilități, oferite de bibliotecă, precum: colecții tipărite (cărți, reviste, standarde, prescripții tehnice, cataloage industriale, documente brevetare) și acces la colecții electronice (baze de date specializate locale și internaționale).

De asemenea accesul la informație este asigurat și prin intermediul resurselor și serviciilor online: catalogul electronic http://lib.brts.md , repozitoriul instituțional INCE https://rses.ince.md/ , servicii personalizate, ca: ,”e-Livrare de documente” https://brts.md/e-livrare-a-documentelor/ sau ,”În ajutorul antreprenorului” adaptate nevoilor specifice de informare/documentare.

Investiți în succesul companiei Dumneavoastră prin serviciul ABONAMENT COLECTIV oferit de Biblioteca Republicană Tehnico -Științifică!

Devenind utilizator al bibliotecii beneficiați gratuit de informații actuale în domeniul de activitate. Periodic ve-ți fi informat atât despre cercetările și proiectele științifice în derulare, cât și despre lucrările științifice, prognozele economice și ideile inovative utile în dezvoltarea afacerii. Devenind utilizator prin serviciul Abonament Colectiv puteți împrumuta cărți, reviste, documente legislative și tehnice pe suport de hârtie, dar și consulta baze de date specializate și primi în format digital informația solicitată.

Pentru a deveni utilizatorul nostru rugăm să accesați modelul de contract pentru servicii informaționale contract sau să ne contactați la:
tel: +373 22 50 11 28
adresa de e-mail: [email protected];
persiana de contact: Evelina Jitari, [email protected]
Contract- model de prestare a serviciilor informaționale.

Acces Baze de Date

Accesul la baze de date specializate are ca scop diversificarea resurselor de informare și susținerea activităților de studiu și cercetare. Prin acest serviciu oferim utilizatorilor acces la un vast spectru de resurse, atât locale, cât și internaționale în care pot fi consultate articole științifice, reviste, materiale ale conferințelor, brevete, standarde în diverse domenii de interes.

Baze de date create de bibliotecă:

Catalogul electronic al BRTS http://lib.brts.md/ – este un instrument de informare care oferă acces la informații bibliografice despre documentele disponibile în colecțiile bibliotecii. Este constituit din 6 baze de date distincte pe tipuri de documente: cărți tipărite, documente normative, cataloage industriale, reviste și articole, brevete de invenție înregistrate în Republica Moldova.

Catalogul este online și oferă posibilități de căutare a autorilor, titlurilor și domeniilor de interes, furnizând totodată utilizatorilor informații cu privire la locația, disponibilitatea exemplarelor, afilierea instituțională a autorului, clasificarea/indexarea și formatul documentului(digital, online).

Lucrările publicate în acces deschis pot fi vizualizate din catalog accesând opțiunea ,,versiunea electronică-электронная версия” care este conectată cu linkul la varianta full text.

Utilizatorii pot efectua căutări rapide, utilizând diverse criterii precum autorul, titlul, cuvintele-cheie, codurile ISBN sau ISSN, etc.

Dacă aveți întrebări sau întâmpinați dificultăți, nu ezitați să contactați echipa noastră de asistență la adresele de e-mail: [email protected] ; [email protected] Repozitoriu INCE https://rses.ince.md/ – reprezintă o arhivă electronică (depozit) deschisă, cumulativă, gestionată de bibliotecă în vederea acumulării, stocării, conservării şi diseminării producției științifice a INCE. Este o resursă cu acces deschis la documente full-text și poate fi utilizată în scopuri științifice, educaționale și metodologice, respectând dreptul de autor.

Această bază de date include lucrări științifice produse de cercetătorii INCE (teze de doctorat, rezumate ale tezelor, monografii, articole științifice, culegeri de materiale ale conferințelor științifice, ghiduri etc.);

Identificarea informației în Repozitoriu INCE se realizează prin motorul principal de căutare a principalelor elemente de date (metadate): autor, titlu lucrării, comunitatea, etc.

Pentru întrebări ne puteți contacta la adresele de e-mail: [email protected] ; [email protected]

Baze de date internaționale la care este abonată biblioteca

Utilizatorii pot accesa resursele fie direct din spațiile bibliotecii, fie de la distanță, utilizând autentificarea prin nume utilizator și parolă. De asemenea, biblioteca oferă suport pentru utilizarea eficientă a acestor baze de date, prin training-uri, ghiduri, tutoriale și asistență personalizată. linkul la rubrica resurse -, subrubrica baze de date -ex. BS UTM

Pentru întrebări referitor la utilizarea Bazelor de Date internaționale ne puteți contacta la adresele de e-mail: [email protected] ; [email protected]

Acces la echipament tehnic și Internet (WiFi) în sălile de lectură

Biblioteca oferă utilizatorilor 4 locuri de lucru la calculatoarele din sălile de lectură în scop de cercetare, studiu, informare și documentare. Calculatoarele pot fi utilizate individual sau de către grupuri organizate (pentru instruiri, prezentări, activități educaționale) în baza unei programări prealabile.

Pornirea și oprirea calculatoarelor constituie sarcina bibliotecarului de serviciu.

Nu se permite modificarea configurațiilor softurilor instalate pe calculatoarele bibliotecii, accesarea fișierelor închise pentru public.

Accesoriile electronice proprii (discuri, stick-uri USB etc.) se conectează la echipamentele bibliotecii doar cu acordul bibliotecarului.

Utilizatorii sunt rugați să nu acceseze programe de comunicare prin voce (chat, teleconferințe, Skype, Messenger etc.), convorbiri on-line, filme, jocuri, alte site-uri cu conținut distractiv, violent, pornografic, muzical.

Accesul la INTERNET (inclusiv prin rețea WI-FI ) este gratuit. În sălile de lectură, în hollul bibliotecii utilizatorii pot utiliza trafic de internet atât prin intermediul computerelor bibliotecii, cât și a dispozitivelor proprii (laptopuri, tablete, telefoane etc.).

Posibilitatea de a lucra cu laptopul personal și documentul tradițional concomitent.

Acces la echipament (laptop, proiector, ecran digital, tablă interactivă) pentru petrecerea activităților în grup, precum: ședințe, conferințe, ateliere, mese rotunde, etc.

Oferirea aparatelor de citire a documentelor pe micro -purtători (microfilme, microfișe). Scanarea documentelor (1-4 pagini).

Utilizatorii beneficiază de asistență din partea personalului de specialitate al bibliotecii pentru utilizarea echipamentelor şi programelor puse la dispoziție.

Pentru programări sau alte detalii contactați-ne la:
numărul de telefon: +373 022 50 11 28; 022 50 11 25
e-mail: [email protected]; [email protected]

Personae de contact: Ecaterina Coșleț [email protected]
Lucica Nistreanu [email protected]

Arhivarea publicațiilor instituționale

Biblioteca oferă servicii de colectare, stocare și conservare pe termen lung a publicațiilor științifice ale Institutului Național de Cercetări Economice, ASEM în repozitoriul instituțional https://rses.ince.md cu scopul de a spori diseminarea, vizibilitatea și impactul științific al publicațiilor și cercetătorilor.

Depunerea publicațiilor în repozitoriu poate fi realizată prin arhivarea publicaţiilor de către angajații bibliotecii, în cazul în care autorul acordă dreptul de arhivare bibliotecii.

Autoarhivarea documentelor în repozitoriu implică autorizarea autorilor de către administratorul de sistem prin atribuirea unui cont de acces ce le oferă dreptul de deponent. Autorii pot beneficia de consultaţii din partea bibliotecii privind autoarhivarea publicațiilor în repozitoriu.

Arhivarea publicaţiilor de către personalul bibliotecii se realizează în baza publicaţiilor recepţionate de la autori sau oferite de Centrul editorial-poligrafic al institutului şi a publicaţiilor din colecţia bibliotecii.

Mai multe detalii se regăsesc în regulamentul de organizare a Repozitoriului INCE.

Beneficiile arhivării publicaţiilor în repozitoriu:

  • sporirea vizibilității și impactului rezultatelor cercetărilor dvs. științifice la nivel național și internațional;
  • majorarea numărului de citări ale publicațiilor;
  • colectarea rezultatelor cercetărilor dvs. într-un singur loc;
  • creșterea transparenței și eficientizarea comunicării științifice;
  • monitorizarea și evidența publicațiilor și autorilor în funcție de diverse criterii (comunități, proiecte științifice, genuri de documente etc.);
  • mediu eficient și de încredere de a vă plasa documentele într-o arhivă digitală bine organizată şi a extinde accesul liber la cercetări;
  • descoperire rapidă prin intermediul motoarelor de căutare precum GoogleScholar şi alte servicii de căutare științifice specializate.


Pentru a afla mai multe detalii despre arhivarea publicaţiilor în repozitoriu, solicitaţi o consultare cu echipa de dezvoltare a repozitoriului la adresa e-mail: [email protected] sau nr. de telefon +373 22 50- 11- 30.

Clasificarea documentelor CZU, JEL

Clasificarea documentelor reprezintă procesul de sistematizare a unui document individual, a unei părți componente sau a unui grup de documente, în funcție de conținutul lor. Biblioteca oferă servicii de clasificare /indexare a publicațiilor elaborate de autori (monografii, articole, teze de doctor, etc.) utilizând următoarele sisteme:

Clasificarea Zecimală Universală (CZU) –sistem de organizare a cunoștințelor, divizat în zece clase tematice, fiecare clasă fiind subdivizată în structuri logice.

Acest sistem este recunoscut și utilizat pe scară largă la nivel global pentru sistematizarea diverselor tipuri de documente: lucrări științifice, literare, artistice, periodice și altele. De asemenea, CZU facilitează gestionarea cataloagelor și a bazelor de date de cărți și documente.

Clasificarea literaturii din domeniul economic (JEL)– sistem internațional de clasificare a literaturii științifice în domeniul economic. Clasificarea JEL este aplicată articolelor științifice publicate în reviste și culegeri de lucrări instituționale.

Pentru a obține indici CZU sau JEL este necesar să ne oferiți:

  • Tipul documentului (articol, teză, etc.)
  • Titlul și cuprinsul lucrării
  • Rezumatul lucrării
  • Cuvintele cheie


Pentru consultanță și detalii privind clasificarea documentelor ne puteți contacta la numărul de telefon +373 22 501 124, ne scrieți: e-mail: [email protected] ne vizitați la adresa: str. Ion Creangă nr. 45, et. 2, biroul 206, Chișinău, MD-2064.


Termenul de procesare
Clasificarea este realizată în termen de 1-3 zile lucrătoare.


Costul serviciului
Serviciul este oferit gratuit.

Diseminarea Selectivă a Informației (DSI)

Diseminarea Selectivă a Informației (DSI) este un serviciu de informare curentă individuală, sistematică, realizată în scopul asigurării operative a utilizatorilor cu informații bibliografice la o anumită temă de cercetare sau de interes profesional. Beneficiarii serviciului pot fi cadrele științifice, didactice, doctoranzi, masteranzi, specialiști din instituțiile științifice cu profil specializat.

Diseminarea selectivă a informației (DSI) este un serviciu de informare curentă în vederea asigurării operative și sistematice a cercetătorilor cu informații bibliografice privind publicațiile apărute recent la o anumită temă de cercetare sau de interes profesional. Serviciul DSI este personalizat, fiind orientat către interesele și necesitățile științifice specifice ale utilizatorilor.

Acest serviciu are ca scop informarea continuă a cercetătorilor pe parcursul procesului de investigare a unei teme specifice, prin furnizarea periodică a celor mai noi documente și resurse relevante. Documentele pot proveni din diverse surse, inclusiv colecțiile bibliotecii, baze de date la care biblioteca are acces, precum și din surse disponibile online.

Grupul-țintă: utilizatorii antrenați în munca de cercetare științifică (cadre didactice și științifice universitare, doctoranzi, cercetătorii instituțiilor de cercetări).


În cadrul acestui serviciu utilizatorii beneficiază de:

  • acces extins la informații și documente;
  • liste bibliografice, întocmite conform standardelor în vigoare, cu resurse informaționale
  • actuale și relevante temei de cercetare;
  • optimizarea timpului necesar pentru identificarea informațiilor.


Pentru a deveni utilizator al serviciului DSI completați formularul de înregistrare. Pentru mai multe informații despre acest serviciu, ne puteți contacta la adresa e-mail: [email protected] sau la nr. de tel. +373 22 50 11 29 Persoana de contact: Angelina Catana, bibliograf principal BRTȘ [email protected]

E-livrare a documentelor

Prin Serviciu de livrare electronică a documentelor biblioteca are scopul de a spori transferul de cunoștințe către utilizator, care nu este constrâns de un loc geografic sau de un anumit timp pentru a interacționa cu biblioteca.

Principalele facilități ale serviciului:

  • posibilitatea de a oferi informații veridice în diverse domenii la distanță;
  • acoperirea unui segment mult mai amplu de utilizatori, inclusiv non-utilizatori ai
  • bibliotecii;
  • stocarea documentelor expediate într-o arhivă structurată pe domenii.


Se furnizează la cerere (completare formular)

  • articole din publicații periodice
  • articole salvate din bazele de date cu acces deschis
  • descrierea brevetelor de invenție
  • parțial capitole din cărți (scanate)


Modul de livrare: prin e-mail
Pentru detalii și conectare: https://brts.md/e-livrare-a-documentelor/
număr de telefon +373 022 50 11 25
persoane de contact:
Elena Lupu [email protected]
Evelina Jitari [email protected]