11 februarie – Ziua Internațională a Fetelor și Femeilor cu activități în domeniul științei

La 9 februarie 2018, BRTȘ a inaugurat expoziția-eveniment, dedicată fetelor  și femeilor care desfășoară  activități de cercetare în Institutul Național de Cercetări Economice. Cu acest prilej, Colectivul BRTȘ aduce cele mai sincere felicitări colegelor noastre din mediul academic, dorindu-le mult succes în realizarea tuturor proiectelor științifice.

În anul 2015, la 22 decembrie,  Adunarea Generală  a ONU a adoptat o rezoluție în vederea stabilirii zilei de 11 februarie – Ziua Internațională a Fetelor și Femeilor cu activități în domeniul științei, astfel recunoscând rolul fetelor și femeilor în domeniul științei. Unul din obiectivul principal al acestei sărbători este de a încuraja femeile să participe activ în toate domeniile științei, tehnologiei și inovației, cât și la realizarea programului național de asigurare a egalității de gen.

Ziua Internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei a fost marcată pentru prima dată  la 11 februarie 2016, la sediul central al ONU din New York, care a avut drept scop de a stopa toate  formele de discriminare față de  femeile din domeniul științei și nu numai: toate fetele să beneficieze în mod gratuit, echitabil și calitativ de o educație științifică primară și secundară; de asemenea, să se asigure accesul egal al tuturor femeilor la o educație accesibilă și de calitate; creșterea substanțială a numărului de femei de toate vârstele care au competențe profesionale relevante, pentru ocuparea locurilor de muncă decente în toate domeniile de activitate.

Atât femeile, cât și bărbații au potențialul de a-și urma ambițiile în domeniul științei, însă, discriminarea sistemică denotă că femeile ocupă mai puțin de 30% din posturile de cercetare și dezvoltare din întreaga lume. Trebuie să încurajăm și să sprijinim fetele și femeile să-și atingă întregul potențial în calitate de cercetătoare și inovatoare în știință.

De-a lungul istoriei femeile de știință au contribuit la dezvoltarea lumii. Este timpul să le susținem și să investim în ele.

 

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com